Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 06:29 20.04.24 
Непрофесионални
   >> На пиячите
Всички теми Следваща тема *Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | (покажи всички)
Тема Ракия от ечемик  
АвторAмaтьop (Нерегистриран)
Публикувано10.10.06 15:53



Кажете ми изпитана рецепта за варене на ракия от ечемик
или жито.Каква е технологията ?



Тема Re: Ракия от ечемикнови [re: Aмaтьop]  
АвторStill (Нерегистриран)
Публикувано11.10.06 21:30



Ечемика се използва за получаване на уиски и водка.От един килограм се получава около 0,720 л. 40% ОБ алкохол.Зърното се състои от нишесте,което е неразтворимо във вода и не се поддава на ферментация.Затова е необходимо да се превърне в захар.Това става под действието на ензими,които се образуват в процеса на покълване на зърното.Такова зърно се нарича малц.Не е необходимо всичкото зърно да е покълнало.20% са достатъчни.След това кашата от ечемик и малц се нагрява до 64-67 градуса за около 45-60 мин,.охлажда се до 30 градуса и се прибавя хлебна мая.Започва процеса на ферментация и захарта се преобразува в алкохол.Следва дестилация.Това е най-повърхностно описание на процеса.Необходимо е помещение с определена температура и влажност.След това се прекъсва процеса на малцуване в сушилня.Ако се интересуваш за подробности и рецепти,дай някакви координати за връзка.



Тема Re: Ракия от ечемикнови [re: Still]  
АвторAмaтьop (Нерегистриран)
Публикувано12.10.06 15:58



Благодаря много за информацията.Това явно е технология за
фабрично производство на алкохол от зърнени култури.В
домашни условия е трудно приложима.Някои ми описаха
процеса по-просто.Да сложа зърното в платнен чувал и да
го залея с вода , захар и мая за да предизвика ферментацията.
Щом зърното не е покълнало каква е неговата роля в процеса?
Явно нещата не са толкова прости.



Тема Re: Ракия от ечемикнови [re: Aмaтьop]  
АвторStill (Нерегистриран)
Публикувано12.10.06 18:25



Това не е фабрична технология.Използва се в целия свят,за получаване на алкохол от зърнени храни,картофи и нишесте.При нишестето,добива на алкохол е най-голям.Около 1,3л/кг.Освен чрез малцуване,преобразуването на нишестето от зърното,може да стане чрез Амилаза.Това са ензимите,които се получават при покълването.Алкохол се получава само от захар.От нищо друго не може да се произведе спирт.Захарта може да бъде в различни форми.От плодове,от зърнени храни и от магазина.В зависимост от какво е получена,се получават различни вкусове.Обикновенно,спиртът от зърнени храни,се получава в дестилатори,с чиито помощ се получава спирт с голяма чистота.Около 85-95%.,без никакви миризми и вкусове,като се разрежда впоследствие и се овкусява по различни начини.Цитирания начин ,да се прави алкохол на базата на захар ,мая и зърно е възможен,но с големи загуби.Всъшност,се получава алкохол от захарта.Захар и мая не могат за ферментират поради липсата на хранителни добавки за маята.Тази роля изиграва донякъде зърното.Освен това дава специфичен вкус.От един кг.захар се получава около 1,150 л.алкохол.Тези неща не ги цитирам от литературни източници,а си правя малки количества в къщи и съм експерементирал много начини.За да се получи максимално количество е необходимо да се спазват температурен режим,pH на разтворите и други неща.Не е лесно,но е приятно,особенно после.





Тема Re: Ракия от ечемикнови [re: Still]  
АвторAмaтьop (Нерегистриран)
Публикувано13.10.06 08:33



Благодаря за изчерпателния отговор.Вече си изясних
доста неща.Претендирам , че правя хубава ракия от
грозде и плодове и разбирам от ферментации , но със
зърнените култури на бях много наясно. Да считаме
темата за приключена и НАЗДРАВЕ!



Тема Re: Ракия от ечемикнови [re: Aмaтьop]  
Автор ^OJlurapXa (непознат)
Публикувано14.10.06 14:39



Имам един малък въпрос...след като покълне житото то се мели до брашно и след това се прибавя гореща вода и мая... ноо все още не ми е ясно колко вода се прибавя...чувал съм че сместа трябва да стане като каша ?!!? можеш ли да ми кажеш нещо за това ?





Тема Re: Ракия от ечемикнови [re: ^OJlurapXa]  
АвторStill (Нерегистриран)
Публикувано14.10.06 16:19



Както вече споменах,не е необходимо всичкото зърно да е покълнало.В този случай се прави малцово мляко.От качеството на му,зависи и качеството на получения спирт.Може да се използва жито,ечемик,просо.Прекарва се през две сита с цел да се получат почти еднакви зърна.Това гарантира еднакво време за покълването на всички зърна.Зърната се промиват неколкократно с гореща вода,но не повече от 55*С.След това зърната се накисват в чист съд,пълен до половината с вода.Бърка се периодично и негодните зърна ,които изплават се отстраняват.Водата се сменя на 6-7 часа.Накисването продължава,докато кожицата на зърното не започне да пада лесно при стискане между пръстите.При прегъване,то не трябва да се чупи.След това ,зърното се разтила върху влажна кърпа на слой,не по-дебел от 3 см.Въздуха в помещението трябва да е сух и с темпоратура,не повече от 18 градуса.Първата седмиба ,зърното се преобръща на 6 часа и платът се намокря переодично.Помещението не се проветря и се следи да не се покачи температурата.Когато кълновете достигнат 5-6 мм.,а коренчетата 12-14 мм.и се преплетат,процесът е завършил.След това следва сушене на зърното.Това се прави при температура ,не повече от 40*С,докато остане влажност от около 3-3,5%.След това кълновете се махат,като зърната се поставят в сито и се разбърква енергично с ръка.Зърната се поставят в съд,който се затваря плътно и може да се съхраняват за дълго време.
Приготвянето на малца става,като зърната се залеят с гореща вода ,но не повече от 65*С и не по-малко от 55*С.Държат се 10 мин и водата се излива.Следва смилане на зърната в миксер и получената каша се разрежда с вода с температура 50 - 55 *С,и се разбърква ,докато се получи кремообразна каша с бял цвят.Това е процеса за получаване на висококачествен малц.
За да се направи каша за зърнен алкохол ,с е процедира по следния начин.Зърното се накисва за 3-4 дни,оствя се за 3 дни да покълне на топло и се суши около 14 часа.Зърната се смилат на доста едро и се заливат с вода в отношение 1кг зърно на 3 литра вода.Добавя се захар,200гр. на кг.зърно,мая -50 гр /кг.зърно.Прибавя се от получения по-горе малц по 0,16 кг на литър течност и 2 кг.зърно.Сместа се оставя за две седмици на температура от 18 до 25 градуса.Переодично се разбърква.Когато спре да се отделят газове,готово е дестилация.
Има и по лесни начини,но по този се получава истинска житена ракия(водка).



Тема Re: Ракия от ечемикнови [re: Still]  
Автор ^OJlurapXa (непознат)
Публикувано15.10.06 00:19



Мерси за полезната информация..при условие, че варим зърнената каша на казана...колко градуса излиза материала (водката)





Тема Re: Ракия от ечемикнови [re: ^OJlurapXa]  
АвторStill (Нерегистриран)
Публикувано15.10.06 11:57



При използване на мая за хляб,спиртното съдържание след ферментация на кашата може да достигне максимум 14%.На практика,според начина на протичане на фермрнтацията,то достига до 9-12%.След дестилация,получения алкохол е с "градус",който зависи от казана.При използване на дестилатор тип "Рефлуксна кула",съм достигал до 92%.При тази чистота,изчезват всякакви странични вкусове и миризми.



Тема Re: Ракия от ечемикнови [re: Still]  
Автор ^OJlurapXa (непознат)
Публикувано15.10.06 14:37



Имах предвид точно за дестилатор.. четох в една тема,че имаш схеми на дестилаторен казан.. можели по някакъв начин да ми ги пратиш ако не е проблем






Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | (покажи всички)
Всички темиСледваща тема*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.